Vad är ett webbhotell och varför behövs det för din hemsida?

Att presentera sitt företag på nätet i form av en bra hemsida är en viktig faktor för i stort sett alla företag nu för tiden och oavsett om du driver en personlig blogg, en e-shop eller behöver en hemsida åt ditt småföretag, är valet av rätt webbhotell avgörande för din upplevelse. Men vad är egentligen ett webbhotell och varför behöver du ett sånt?

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är en tjänst som gör det möjligt för dig att lagra din hemsida och göra den tillgänglig på internet. Det fungerar som en digital plats där din hemsida och all dess information lagras på servrar som är konstant anslutna till internet. När någon besöker din webbadress (URL), hämtas din hemsida från webbhotellets servrar och visas på besökarens webbläsare.

Varför behöver du ett webbhotell?

  1. Tillgänglighet: Ett webbhotell ger dig möjligheten att göra din hemsida tillgänglig för människor över hela världen, dygnet runt. Vill någon tex titta på din hemsida eller köpa dina produkter mitt i natten kan dom göra det.
  2. Lagringsutrymme: Webbhotell ger dig den nödvändiga lagringsplatsen för din hemsidas filer, bilder, texter och annat innehåll. Ju mer komplex din hemsida är, desto mer lagringsutrymme behöver du.
  3. Bandbredd: Webbhotell erbjuder också bandbredd, vilket är den mängd data som kan överföras mellan din webbplats och dina besökare. Webbhotell med hög bandbredd är viktigt om din webbplats har många besökare eller tunga mediafiler.
  4. Säkerhet: Webbhotell erbjuder ofta säkerhetsfunktioner som skyddar din hemsida från otrevliga attacker, hackare och skadlig kod. De övervakar också servrarna för att säkerställa att din webbplats alltid visas och fungerar som den ska.
  5. Teknisk support: Det är viktigt att välja en leverantör med bra teknisk support om det skulle uppstå problem med webbhotellet.
  6. Hantering av domännamnet: Många webbhotell erbjuder också att du kan köpa domännamnet (webbadressen) i samband med att du köper ditt webbhotell, vilket är rätt smidigt.

Sammanfattningsvis är ett webbhotell en central komponent i att göra din hemsida tillgänglig och fungerande på internet. Genom att välja rätt webbhotell kan du säkerställa att din hemsida är snabb, säker och alltid tillgänglig för dina besökare.

Vilket webbhotell ska du då välja?

Valet av webbhotell beror på dina specifika behov och krav för din hemsida, så det är viktigt att överväga faktorer som pris, lagringsutrymme, bandbredd, kundsupport och tillgängliga funktioner innan du tar ett beslut. Ett par populära alternativ som varit stabila på den svenska marknaden är Loopia och One, och jag har själv (liksom många av mina kunder) min hemsida hos Loopia. Loopia har helt ok priser (ska du bara ha en vanlig hemsida för ditt företag med en normal mängd besökare räcker ”Privat”, deras minsta och billigaste alternativ) och deras kundtjänst har hjälpt mig både en och två gånger när något problem uppstått. Både själva webbhotellet samt domänen brukar betalas en gång per år i en klumpsumma.

Vill eller kan du inte göra ditt företags logga och hemsida själv? Jag erbjuder förmånliga Paketpriser på hemsidor och loggor för småföretag och har Nöjd-kund garanti där du kan tacka nej till designförslaget utan kostnad.